کتیا و سالیدورک دو نرمافزار قدرتمند در حوزه طراحی صنعتی هستند. ویژگیهای متنوع و ابزارهای قدرتمند این دو نرمافزار، باعث محبوبیت در نزد شرکتهای مطرحِ حوزه طراحی صنعتی شده است. اما در صورتی که به تازگی قصد دارید به دنیای طراحی صنعتی قدم بگذارید قطعا این سوال نیز برای شما بهوجود آمده است که نرمافزار کتیا بهتر است یا سالیدورک؟ در ادامه این مقاله به بررسی تفاوتها، مزایا و معایب هر کدام از این نرمافزارها میپردازیم.
فهرست عناوین مقاله
مقایسه رابط کاربری سالیدورک و کتیا
یکی از اصلیترین فاکتورهای تفاوت CATIA و SolidWorks در مدل رابط کاربری این دو نرمافزار است. رابط کاربری کتیا به دلیل پیچیدگی و ظاهری قدیمی در مقابل رابط کاربری سالیدورک که ظاهری امروزیتر دارد، قطعا بازنده خواهد بود. رابط کاربری در سالیدورک مرتبتر است و دارای پییچیدگی خاصی نیست. بنابراین در این بخش سالیدورک انتخاب ایدهآلتری نسبت به کتیا خواهد بود.
مقایسه ابزارها و قابلیت های کتیا و سالیدورک
با توجه به اینکه CATIA و SolidWorks هردو از ساختههای شرکت داسو سیستمز هستند بنابراین در برخی موارد نقاط اشتراک زیادی با یکدیگر دارند. اما به دلیل اینکه هر کدام در یک حوزه مشخص فعالیت میکنند در برخی ابزارها با یکدیگر تفاوت اساسی دارند که در ادامه به بررسی هر کدام میپردازیم.
بررسی تفاوت در بخش مونتاژ
تصور کنید برای ساخت بدنه یک خودرو ابتدا باید تمام قطعات آن را به صورت جداگانه شبیهسازی کنید و مجموعهای از قیدها را در نرمافزار تعریف کنید. سپس در نهایت آنهارا مونتاژ کنید. هر دو نرمافزار CATIA و SolidWorks دارای محیط جداگانهای برای مونتاژ هستند. اما طبیعتا به دلیل سهولت کار با رابط کاربری سالیدورک، این کار در این نرمافزار راحتتر و با سرعت بیشتری صورت میپذیرد.
مقایسه رندرینگ
فرآیند رندرگیری در سالیدورک بوسیله نرمافزار جانبی SolidWorks Visualize انجام میگیرد که نسبتا ساده و سریع است. اما در کتیا این فرآیند پیچیدهتر و با دقت بیشتری انجام میگیرد و خروجی نهایی به مدل واقعی نزدیکتر است. بناربراین در بخش برتری با کتیا میباشد.
مقایسه اسمبلی
محیط اسمبلی در سالیدورک بسیار روانتر و سادهتر از کتیا میباشد. همچنین میتوانید در این محیط نحوه حرکت قطعات مونتاژ شده را ببینید. اما در کتیا این بخش بسیار پیچیدهتر است و لازم است که هنگام طراحی در این بخش دستورات مختلفی را وارد کنید که این کار وقتگیرتر و دشوارتر است. بنابراین در محیط اسمبلی برتری با سالیدورک خواهد بود.
بررسی قابلیت طراحی از روی عکس
یکی از ویژگیهای جذاب موجود درکتیا قابلیت امکان ساخت مدلهای سهبعدی از روی عکسهای دوبعدی است. این ویژگی به الهام گرفتن از اشیاء واقعی برای طراحی کمک میکند. هرچند مشابه این قابلیت در سالیدورک نیز وجود دارد با این حال CATIA در این زمینه قدرتمندتر عمل میکند.
مقایسه قابلیت مهندسی سطح
سالیدورک اشکال و سطوح را به گونهای زیباتر طراحی میکند. اما به طور مثال در صنعت هواپیماسازی بدون شک دقت در مشخصات جزئی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد که در این زمینه قطعا کتیا عملکردی بهتری را ارائه میدهد.
بررسی تفاوت در شبیه سازی دینامیک سیالات
یکی از مهمترین نکات در طراحی قطعات صنعتی، بررسی رفتار آن قطعه در تماس با سیالاتی مانند آب، هوا و… میباشد. به طور مثال در طراحی هواپیما یا خودرو شیوه طراحی قطعات برای بهینه سازی سرعت و کاهش مقاومت در برابر هوا از جمله مهمترین پارامترهایی است که مورد توجه قرار میگیرد. در نسخههای قدیمی نرمافزار سالیدورک چنین بخشی وجود ندارد. اما در نسخههای جدیدتر این قابلیت به این نرمافزار افزوده شدهاست. اما به طور کلی کتیا در این زمینه قدرتمندتر عمل میکند.
بررسی سازگاری کتیا و سالیدورک با سیستم عامل های مختلف
سیستم عامل ویندوز محبوبترین سیستمعاملی است که در اکثر شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو کتیا و سالیدورک قابل نصب بر روی ویندوز هستند و از نظر عملکرد، تقریبا به طور یکسان عمل میکنند. البته کتیا قابلیت نصب بر روی سیستم عامل یونیکس را نیز دارد. همچنین برخی از محصولات سالیدورک مانند eDrawings و eDrawings Viewer نیز برای سیستم عامل مک در دسترس هستند. از دیگر مزایای این دو نرمافزار قابلیت نصب بر روی تلفنهای همراه است که از طریق فضای ابری 3DEXPERIENCE در دسترس قرار میگیرند.
بررسی میزان زمان لازم برای آموزش کتیا در مقایسه با سالیدورک
همانطور که تا بدین جا متوجه شدهاید نرمافزار کتیا دارای پیچیدگیهای خاص خود میباشد، همچنین به دلیل رابط کاربری پیچیده و قدیمیتر به زمان بیشتری جهت یادگیری احتیاج نیاز دارد. در مقابل سالیدورک به دلیل رابط کاربری جدیدتر در مدت زمان کمتری قابل یادگیری میباشد. البته این نکته را در نظر بگیرید که برای یادگیری و تسلط به یک نرمافزار لازم است که به طور مداوم زمان مناسبی را به آموزش و تمرین اختصاص دهید. همچنین بیان این که سالیدورک زمان کمتری نسبت به کتیا لازم دارد بدین معنی نیست که لزوما به سرعت میتوانید به این نرمافزار به طور کامل مسلط شوید. بلکه یادگیری سالیدورک نیز به صرف زمان کافی احتیاج دارد.
برای یادگیری سالیدورک در مدت زمانی کوتاه به آموزشهای حرفهای و پروژه محور احتیاج دارید، در این راستا آموزشهای سایت لیموناد میتواند برای شما بسیار مفید و موثر باشد.
مزایا و معایب CATIA و SolidWorks
در نگاهی اجمالی میتوان مزایا و معایب سالیدورک و کتیا را بدین صورت دستهبندی نمود:
مزایای سالیدورک:
- رابط کاربری بهروز و جذاب
- سرعت بالاتر نسبت به سایر نرمافزارها
- دارای ماژول مونتاژ پیشرفته
معایب سالیدورک:
- غیر مناسب برای استفاده در پروژههای سنگین
- ضعف در شبیه سازی دینامیک سیالات
مزایای کتیا:
- رابط گرافیکی بسیار قدرتمند
- توانایی ترسیم و تحلیل در اکثر گرایشهای فنی
- قدرتمندی در طراحیهای مربوط به صنعت هوا فضا
معایب کتیا:
- رابط کاربری قدیمی و پیچیده
- پیچیدگی در آموزش برای کاربران مبتدی
جمع بندی کلی: سالیدورک بهتر است یا کتیا؟
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل به بررسی تفاوتهای کتیا و سالیدورک از جنبههای مختلف همانند تفاوت در قابلیتها یا مشخصات فنی بپردازیم. البته این تفاوتها صرفا مقایسه نرمافزاری میباشد و ملاک اصلی انتخاب هر کدام به نوع فعالیت و هدفی که شما به دنبال آن هستید وابسته است. به طور مثال در پروژههای سنگین و بسیار پیشرفته همانند طراحی بدنه هواپیما به طبع کتیا گزینه مناسبتری است، با اینکه میدانیم رابط کاربری در کتیا چندان کاربر پسند نیست.
در یک نگاه کلی میتوانید تفاوتهای کتیا و سالیدورک را در جدول زیر مشاهده کنید:
کتیا | سالیدورک |
رابط کاربری پیچیده و قدیمی | رابط کاربری جدید و کاربر پسند |
گران قیمت | قیمت مناسب |
نیاز به صرف زمان زیاد جهت یادگیری | یادگیری در مدت زمان کوتاه |
مناسب برای بهکارگیری در پروژههای پیچیده و سنگین | مناسب برای استفاده در پروژههای شخصی و کوچک |
عدم امکان اضافه کردن پلاگین | امکان اضافه کردن پلاگین |
سرعت بالای نرم افزار در کار با فایل های حجیم | کند بودن نرم افزار در کار با فایل های حجیم |
سخن آخر
آخرین نکتهای که به عنوان تفاوت میان کتیا و سالیدورک میتوان در نظر گرفت، کاربرد این دو نرمافزار است. در واقع کتیا بیشتر در حوزههای تخصصی همانند مهندسی مکانیک و حوزههای مرتبط با آن مخصوصا هوافضا، کاربرد دارد. اما سالیدورک کاربردهای عمومیتری دارد به طور مثال در طراحی هر قطعه یا شئ میتوان از این نرمافزار استفاده نمود. در صورتی که در رشتههای مهندسی تحصیل کردهاید، یا علاقهمند به یادگیری نرمافزارهای طراحی صنعتی هستید، پیش از تصمیمگیری برای انتخاب میان سالیدورک و کتیا حوزه فعالیت خود را مشخص کنید و سپس یادگیری آن نرمافزار را شروع کنید.
اگر شما تجربه استفاده از سالیدروک یا کتیا را داشتهاید به نظر شما کدام نرمافزار بهتر است؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.