پیشرفت تکنولوژی به انسانها کمک میکند تا تصورات ذهنی خود را به کمک نرمافزارهای طراحی سهبعدی تصویر کنند همچنین ایده و تخیلات خود را به یک اثر هنری جذاب یا حتی یک ساختمان با طراحی منحصر به فرد تبدیل کنند. در این میان نرمافزار اسکچاپ یکی از قدرتمندترین نرمافزارهای طراحی سهبعدی است که با قابلیتهای جذابی که در اختیار کاربران قرار میدهد به یکی از محبوبترین نرمافزارهای این حوزه تبدیل شده است. در ادامه مقاله اسکچاپ چیست؟ به بررسی بیشتر این نرمافزار و مقایسه آن با نرمافزار راینو میپردازیم.
فهرست عناوین مقاله
اسکچاپ چیست؟ سیر تکاملی آن تا به امروز
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، اسکچاپ یک نرمافزار مخصوص سهبعدی سازی طرحهای مختلف است. سهولت در یادگیری و همچنین قابلیتهایی نظیر کم حجم بودن، قابلیت افزودن پلاگینهای مختلف و دیگر ویژگیهایی که در ادامه به آن میپردازیم، باعث محبوبیت این نرمافزار در میان طراحان شدهاست.
نخستین ورژن این برنامه در سال 2000 توسط شرکت گوگل برای تکمیل برنامه گوگل مپ و تبدیل نقشههای دو بعدی به سه بعدی، عرضه شد. سپس در سال 2012 گوگل امتیاز اسکچاپ را به تربمبل (Trimble) کمپانی بزرگ تولید کننده تجهیزات نقشه کشی و ناوبری واگذار کرد.
ویژگیهای برتر اسکچاپ نسبت به سایر نرمافزارهای 3D
- سرعت بالا در طراحی،
- اضافه شدن قابلیت تحلیل نور و انرژی در ورژنهای جدید،
- ارائه نقشه دقیق از طرح کلی،
- عدم نیاز به یک سیستم قدرتمند،
- سازگاری با سایر نرمافزارهای 3D و تبادل فایل با آنها،
- رابط کاربری ساده
- یادگیری در مدت زمان کوتاه،
مواردی که به آنها اشاره کردیم مهمترین ویژگیهایی است که SketchUp را نسبت به سایر نرمافزارهای مشابه برتری داده است.
کاربردهای اسکچاپ در حوزه طراحی سهبعدی
همانطور که در مقالات قبلی که به معرفی نرمافزارهایی همانند تری دی مکس، سینمافوردی، اتوکد، راینو، مایا و بلندر پرداختیم، اشاره شد تقریبا اساس تمام نرمافزارهای سه بعدی مشابه هستند. به طور مثال مدلی که در راینو طراحی میشود را با اندکی تغییرات در اسکچاپ نیز میتوان مدلسازی نمود. اما مهمترین نکتهای را که باید مد نظر قرار داد این است که شما برای چه انجام چه پروژههایی به نرمافزارهای 3D احتیاج دارید؟ بدین ترتیب میتوان تصمیم گرفت که کدام نرمافزار برای شما مناسبتر است.
از جمله کاربرد های اسکچاپ در مدلسازی پروژههای معماری، طراحی مبلمان، طراحی داخلی، تولید بازی و… میباشد. اما متداولترین کاربرد SketchUp در طراحی کابینت و همچنین طراحیهای معماری میباشد.
به کمک دوره “آموزش طراحی کابینت آشپزخانه با اسکچاپ” میتوانید در مدت زمانی کوتاه اصول اساسی طراحی 3D کابینت را با SketchUp بیاموزید و از این طریق کسب درآمد داشته باشید.
راینو یا اسکچاپ؟ کدام نرمافزار برای طراحی سه بعدی مناسبتر است؟
اصلیترین تفاوت راینو و اسکچاپ در شیوه تولید هندسه است. راینو بر پایه خطو نربز (NURBS) که طبق معادلات پیچیده ریاضی عمل میکند، سهبعدی سازی را انجام میدهد اما در اسکچاپ سهبعدی سازی به صورت تبدیل خط به صفحه و سپس صفحه به حجم صورت میگیرد. اساس کار در اسکچاپ و سایر نرمافزارهای 3D مانند تری دی مکس، سالیدورکس و… مشابه است. نرمافزار راینو در این زمینه برتری دارد زیرا تولید هندسه به این روش از دقت بیشتری برخوردار است.
از لحاظ رندرگیری، موتر رندر Vray بر روی هر دو نرمافزار قابل نصب است بنابراین میتوان گفت در رندرگیری عملکرد مشابهی دارند. در اسکچاپ علاوهبر آبجکت و پلاگینهایی که در خود نرمافزار وجود دارد وجود بانک آبجکت جدا در سایت 3dwarehouse، این برنامه را به یکی از جامعترین نرمافزارهای طراحی سهبعدی تبدیل کرده است.
وجود همزمان خطوط نربز، CAD، Poly و پلاگین گرس هاپر (Grasshopper) در راینو، این نرمافزار را به یک ابزار قدرتمند برای مدلسازی تبدیل کرده است. بنابراین راینو در زمینه طراحی جواهرات، طراحی خودرو، طراحیهای صنعتی و به طور کلی طرحهای سهبعدی که ظرافت در آنها اهمیت دارد کاربرد دارد. اما اسکچاپ به دلیل سرعت بالا و تنوع در آبجکت و پلاگینهای آن یک نرمافزار محبوب در زمینه معماری و طراحی دکوراسیون میباشد. بنابراین بسته به نوع فعالیتی که دارید میتوانید به کمک این اطلاعات نرمافزار مناسب خود را انتخاب کنید.
سیستم عامل مورد نیاز برای نصب SketchUp
برای نصب SketchUp به یک سیستم خیلی قوی نیازی نیست زیرا همانطور که پیشتر اشاره شد این نرمافزار حجم کمی دارد و فضای زیادی را اشغال نمیکند. اما به طبع هر چقدر سیستم قدرتمندتری در اختیار داشته باشیم در پروژههای سنگینتر عملکرد بهتری را شاهد هستیم.
سیتم مورد نیاز برای راه اندازی SketchUp Pro 2017:
CPU: | 2 GHz processor |
RAM: | 8 GB RAM |
Hard Disk Space: | 16GB of total hard-disk space, 700MB of available hard-disk space |
Graphics: | 3D class video card with 1GB of memory or higher and supports hardware acceleration |
OS: | Windows 7, Windows 10 |
سخن آخر
در این مقاله با نرمافزار ساده و در عین حال قدرتمند SketchUp آشنا شدید. اسکچاپ به دلیل سهولت در یادگیری و رابط کاربری ساده گزینه خوبی برای ورود به دنیای طراحی 3D میباشد. البته در گام نخست بهتر است هدف خود را مشخص کنید و سپس فرآیند یادگیری یک نرمافزار را آغاز کنید.
در مسیر آموزش نرمافزار اسکچاپ، مدرسین سایت لیموناد همواره در کنار شما هستند.
شما تجربه استفاده از کدام نرمافزار 3D را داشتهاید و کدام یک را بیشتر میپسندین؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
4 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
ممنون از مقاله عالیتون به نظر من راینو بهترین انتخاب برای طراحی سه بعدیه?
خوشحالیم که براتون مفید بوده
ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتین?
سلام مقاله خیلی خوبی بود خسته نباشید من نرم افزار بلندر رو ترجیح میدم
خیلی ممنون از شما دوست عزیز
ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتین?