سالیدورک یک نرمافزار نام آشنا در میان فارغ التحصیلان مهندسی مکانیک، مهندسی صنایع یا مهندسی برق است که امکانات بی نظیری را جهت طراحی به کمک رایانه در اختیار کاربران قرار میدهد. در صورتیکه به نرمافزارهای طراحی صنعتی علاقهمند هستید تا اتنهای مقاله “سالیدورک چیست؟” با ما همراه باشید.
فهرست عناوین مقاله
سالیدورک چیست؟
سالیدورک یک نرمافزار طراحی به کامپیوتر است که بر روی سیستم عامل ویندوز قابل نصب است. در واقع سالیدورک یک برنامه برای مدلینگ سه بعدی قطعات صنعتی و جامدات میباشد که برای این کار احجام را به صورت پارامتریک یا واحدهای از پیش ساخته در کنار هم قرار میدهد. این نرمافزار نخستین بار در سال 1993 توسط شخصی بهنام جان هرشتیک (Jon Hirschtick) و همکارانش برنامه نویسی شد و چند سال بعد نخستین ورژن این برنامه تحت عنوان 95 SolidWorks برای رقابت با نرمافزارهای مکانیکال دسکتاپ (Mechanical Desktop) و اینونتور (Autodesk Inventor) روانه بازار جهانی گردید.
در سال 1997 شرکت فرانسوی داسو سیستمز که عمده شهرت آن به خاطر عرضه نرمافزار قدرتمند و گرانقیمت کتیا CATIA Software است سهام شرکت سالیدورک را خریداری نمود. پس از آن با توسعه این نرمافزار و همچنین نرمافزار کتیا در میان صاحبان بالاترین سهام در میان شرکتهای عرضه کننده نرمافزارهای طراحی دوبعدی و سهبعدی قرار گرفت.
قابلیت ها و ویژگی های نرمافزار سالیدورک
نرمافزار سالیدورک دارای قابلیتهای ویژهای است که آن را از سایر نرمافزارهای مشابه مانند کتیا، پرو/اینجینیر، یونیگرافیکس، مکانیکال دسکتاپ و اینونتور متمایز میکند. به طور مثال:
- قابلیت انجام تحلیلهای مهندسی با اعمال پارامترها به صورت کاملاً ساده و کاربر پسند.
- سهولت کاربری و آموزش در مقایسه با سایر نرمافزارهای CAD
- سرعت بالاتر نسبت به سایر نرمافزارها
- قابلیت ارتباط با تمامی نرمافزارهای ماشین کاری (edge cam, master cam, power mill…) و نرمافزارهای تحلیل (Ansys, Adams, Abaqus, Cosmos…)
- امکان معادلهنویسی (Equation) بین پارامترها و اندازههای مختلف در مدل
- امکان ایجاد نمادهای انفجاری جهت استفاده در فیلم و انیمیشن
- دارای ماژول مونتاژ پیشرفته
البته با توجه به ارائه ورژنهای مختلف این برنامه، هر نسخه دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود میباشد که در ادامه به بررسی دقیقتر هر کدام میپردازیم. ضمنا باید این نکته را مدنظر قرار داد که ویژگیهای سالیدورک بسیار گسترده است که شرح همهی آنها در این مقاله ممکن نیست و صرفا ویژگیهای مهم و بسیار کاربردی مورد توجه قرار گرفتهاست.
نسخه استاندارد
در نسخه استاندارد شاهد ویژگیهای بیسیک این نرمافزار هستیم که قطعا نسبت به نسخه ویژه از امکانات کمتری برخوردار است. در نسخه استاندارد نرمافزار سالیدورک امکاناتی نظیر:
- تصویرسازی و ساخت انیمیشن
- ترسیم دوبعدی
- بررسی تداخل بین قطعات
- ابزارهای ابتدایی تحلیل
- اتوماسیون طراحی و استفاده مجدد از المانها
- همکاری گروهی و به اشتراک گذاشت دادههای CAD
- قابلیت وارد کردن پیشرفته فایل CAD
قرار دارد.
نسخهحرفهای
در نسخهی حرفهای نرمافزار سالیدورک شاهد ویژگیهای پیشرفتهتری نسبت به نسخه استاندارد هستیم که از جمله این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کتابخانه CAD
- رندرینگ پیشرفته با PhotoView 360
- زمانبندی فعالیت و پردازش دستهای
- مهندسی معکوس
- نسخه حرفهای eDrawings برای نمایش و پرینت مستندات
- مدیریت فایل
- طراحی برای بهینهسازی هزینه
- تخمین هزینه در مدلسازی تجهیزات مهندسی برق با CircuitWorks
نسخه ویژه
نسخه ویژه نرمافزار سالیدورک قدرتمندترین ورژن منتشر شده از این نرمافزار است که امکاناتی نظیر:
- تحلیل حرکت
- مسیریابی لولهها و تیوپها
- تخمین هزینه در سطح قطعات تشکیل دهنده اسمبلی
- تخت کنندگی پیشرفته سطحی
- تحلیل قطعات و اسمبلی سازه
را در اختیار کاربران قرار میدهد.
کاربرد های سالیدورک
قابلیتهای ویژه سالیدورک باعث شده تا این نرمافزار در طیف گستردهای از صنایع مورد استفاد قرار گیرد. به طور مثال در حال حاضر حدود 1.3میلیون مهندس در 130/000 شرکت از نرمافزار سالیدورک استفاده میکنند. از جمله مهمترین کاربردهای سالیدورک میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- در حوزه مهندسی برق
- در حوزه مهندسی مکانیک
- معماری
- مهندسی پزشکی
- محاسبه استحکام سازه
- شبیهسازی حرکت قطعات
- ورق کاری و جوشکاری
- نقشهکشی
- مونتاژ قطعات
- پرینت سهبعدی
محیط های نرمافزار سالیدورک
سالیدورک دارای سه محیط مجزاست. که در هر محیط امکانات گستردهای در اختیار کاربران قرار میگیرد. در ادامه به بررسی جداگانه هر کدام از این محیطها میپردازیم. همچنین در انتها جهت آشنایی بیشتر و دقیقتر شما با رابط کاربری سالیدورک فایل ویدئویی قرار داده شدهاست، که میتوانید به صورت رایگان از آن بهرهمند شوید.
قطعه (Part)
گام آغازین تولید یک قطعه از این محیط آغاز میشود. در این قسمت شما باید قسمتهای مختلف قطعهنهایی که قرار است طراحی کنید را رسم کنید. در محیط قطعه میتوانید از نقشههای دو بعدی یا سهبعدی استفاده کنید یا در صورت تمایل ابتدا طرح مورد نظر را به صورت دو بعدی رسم کنید و در نهایت بعدسوم آن را طراحی کنید. به طور مثال برای طراحی یک در ابتدا طول و عرض آن را رسم کنید و سپس به آن حجم دهید.
مونتاژ (Assembly)
بعد از این که قطعات را در محیط Part طراحی کردید، میتوانید آنها را به محیط مونتاژ منتقل کنید.مونتاژ یا اسمبلی مهمترین محیط سالیدورک است. در این محیط امکان اتصال قطعاتی که در مرحلهی قبل طراحی شدهاند وجود دارد و شما میتوانید با رندرگیری نحوه حرکت و کارکرد اتصالات را مشاهده کنید. این کار مشابه پیچ کردن یا جوش دادن در واقعیت است.
نقشهکشی (Drawing)
و اما در این مرحله لازم است تا نقشه دو بعدی نهایی ساخت قطعه مد نظر را برای ارسال به واحدهای تولید آماده کنیم. اندازهگیری و داشتن ابعاد دقیق مهمترین ویژگی نقشههای دو بعدی است. ضمنا توجه داشته باشید برای ساخت یک قطعه نقشه نهایی کافی نیست بلکه برای هریک از اجزا باید نقشه جداگانهای طراحی نمود.
در ادامه ویدئو آموزشی آشنایی با محیط این نرمافزار به شما در درک بهتر محیطهای سالیدورک کمک میکند.
آموزش نرمافزار سالیدورک
برای یادگیری نرمافزار پرکاربرد سالیدورک راههای مختلفی وجود دارد. به طور مثال استفاده از کتابها و جزوات آموزشی یا شرکت در کلاسهای حضوری آموزشگاههای آزاد. اما بهترین راه یادگیری سالیدورک استفاده از ویدئوهای آموزشی است که علاوه بر صرفهجویی در هزینهها میتوانید بارها فایلهای آموزشی را به صورت آفلاین مرور کنید و همچنین در مدت زمان کوتاهتری به این نرمافزار پرکاربرد مسلط شوید.
در مسیر یادگیری نرمافزار قدرتمند سالیدورک مدرسین سایت لیموناد همواره در کنار شما هستند.
سیستم عامل مورد نیاز برای نصب نرمافزار سالیدورک
برای نصب سالیدورک 2020 تا 2022 به سیتم عاملی با مشخصات زیر احتیاج داریم:
CPU: | 3.3 GHz processor |
RAM: | 16 GB RAM |
Hard Disk Space: | 15GB of total hard-disk space, 700MB of available hard-disk space |
Graphics: | NVIDIA GeForce 6600 or AMD Radeon 9800 with 1GB |
OS: | Windows 10 |
توجه داشته باشید که طبیعتا بهترین ورژن سالیدورک جدیدترین نسخه است. البته تا کنون نسخهای برای ویندوز 11 ارائه نشده. در صورتیکه به سیستمهای قوی دسترسی ندارید میتوانید از ورژن قدیمیتر استفاده کنید. به طور مثال ورژن 2014 در سیستمهای ضعیفتر نیز اجرا میشود.
نرم افزار سالیدورک برای اندروید
داسو سیستمز برای دسترسی راحتتر کاربران ورژن اندرویدی نرمافزار سالیدورک را در نیز در اختیار کاربران قرار دادهاست.
بازار کار سالیدورک
با توجه به گستردگی امکانات سالیدورک در صورت تسلط به این نرمافزار امکان فعالیت در پستهای مختلف شغلی وجود دارد. در واقع SolidWorks یکی از بهترین گزینههای ورود به طراحی صنعتی است. در صورتیکه در رشتههایی مانند مهندسی برق، مهندسی پزشکی و رشتههای مشابه نیز مشغول به تحصیل هستید یادگیری سالیدورک برای شما ضروری است که در صورت به تسلط به آن شانس استخدام بالایی در کارخانجات تولیدی و صنعت خواهید داشت.
سخن آخر
در مقاله “سالیدورک چیست؟” سعی کردیم تمام نکاتی را که برای آشنایی با این نرمافزار لازم است را بررسی کنیم. سالیدورک یکی از نرم افزارهای محبوب در میان طراحان صنعتی است اما توجه داشته باشید برای ورود به دنیای نرمافزارهای 3D در گام نخست باید هدف خود را مشخص کنید سپس با توجه به نوع فعالیتی که قرار است انجام دهید نرمافزار مورد نظر خود را انتخاب کنید.